• Informatie over donzen dekbedden


Silvana donzen dekbedden bij Minderhoud Wonen in WESTKAPELLEDons! Een superieur vulmateriaal dat bij de meeste mensen geliefd is om onder te slapen.
Het is heerlijk warm, comfortabel, licht en valt soepel om je lichaam.


Kom eens langs bij onze showroom in WESTKAPELLE!
Waarom is het ene donzen dekbed duurder dan het andere? Eén van de redenen kan het donspercentage zijn: hoe hoger het percentage dons, hoe duurder het dekbed zal zijn. Een dekbed met een hoger donsgehalte is lichter in gewicht en daardoor veel comfortabeler in gebruik. Veertjes houden bovendien de warmte minder goed vast dan dons en hebben een minder goede vochtregulatie. Een dekbed mag een donzen dekbed genoemd worden indien de vulling een donsaandeel heeft van minimaal 60%.


De belangrijkste in Nederland voorkomende donskwaliteiten zijn:


15% dons

Samengesteld uit minimaal 15% gewichtsaandeel dons en 85% veertjes.

Een dekbed met dit donspercentage noemt men een halfdons dekbed (en geen donzen dekbed). Dons heeft in dit geval weliswaar maar 15% gewichtsaandeel ten opzichte van veertjes, maar doordat dons een hoge vulkracht heeft, is het volumeaandeel van de dons 50% (vandaar de term halfdons). Een halfdons dekbed is zwaarder dan een donzen dekbed.


60% dons

Samengesteld uit minimaal 60% gewichtsaandeel dons en 40% veertjes.

70% dons

Samengesteld uit minimaal 70% gewichtsaandeel dons en 30% veertjes.


80% dons

Samengesteld uit minimaal 70% gewichtsaandeel dons en 30% veertjes.


90% dons
Samengesteld uit minimaal 90% gewichtsaandeel dons en 10% veertjes.


100% dons
Bestaat uit 100% dons en dus geen veertjes.


Ook worden er zo nu en dan dekbedden met zogenaamde “microdons” aangeboden (of microdonzen dekbedden). Dit is een fictieve term waarbij de suggestie wordt gewekt dat er dons in het dekbed zit of dat het dekbed vergelijkbare eigenschappen heeft als een donzen dekbed. Dit is echter niet het geval en de vulling is meestal een goedkope synthetische vezel. Let dan ook altijd op de specificaties van de vulling en laat je niet misleiden.

Lees meer

Welk dekbed is geschikt voor mij? Dat is een persoonlijke kwestie. Een dekbed moet vanzelfsprekend lekker warm zijn. Maar wat voor de één warm genoeg is, is voor de ander te koud. Om aan deze verschillen tegemoet te komen bestaan de Silvana dekbedden uit verschillende diktes. Deze verschillende diktes zijn ondergebracht in de volgende 4 warmteklassen, die weergegeven staan op de etiketten van de Silvana dekbedden:


Meest warm: Warmteklasse 1 (vanaf 8.8 cm)

Dit zijn dikke dekbedden waarvan je veel profijt kunt hebben als je een koude slaapkamer hebt of als je het snel koud hebt. Als je beide dele van een Silvana 4-seizoenendekbed koppelt ontstaat een dekbed met warmteklasse 1.


Warm: Warmteklasse 2 (van 6.2 tot 8.2cm)

Deze dikte zorgt voor een gemiddelde warmte-isolatie en is bij de meeste mensen favoriet. Geschikt voor koude slaapkamers of als je het snel koud hebt.

Silvana winterdekbedden hebben warmteklasse 2.

Minder warm:

Warmteklasse 3 (van 4 tot 5,7 cm)

Is jouw slaapkamer verwarmd of heb je het sowieso snel warm, dan is deze klasse zeer geschikt voor jou, ook in de winter. Silvana lente-/herfstdekbedden hebben warmteklasse 3.


Minst warm:

Warmteklasse (van 2 tot 3.4cm)

Dit zijn de echte zomerdekbedden die je zelfs tijdens warme nachten nog optimaal comfort bieden. Silvana zomerdekbedden hebben warmteklasse 4.


Wil je één dekbed aanschaffen dat geschikt is voor alle seizoenen? Kies dan voor een 4-seizoenen dekbed. Het 4-seizoenen dekbed bestaat uit een dun deel geschikt voor de warme zomerdagen (warmteklasse 4 ) en een iets dikker deel geschikt voor de lente en de herfst (warmteklasse 3). Voor de koudste winterdagen zijn de twee delen te koppelen tot een extra dik winter dekbed (warmteklasse 1). Op deze manier kun je jouw dekbed ideaal samenstellen voor ieder seizoen.


Benieuwd welke warmteklasse bij u past? Kom lang bij onze showroom in WESTKAPELLE!

Lees meer

Zijn donzen dekbedden geschikt voor mensen met een allergie?

Ja. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een donzen dekbed een uitstekende keuze voor personen die allergische reacties vertonen. De feitelijke veroorzaker van een allergische reactie is vaak niet dons of veren, maar de aanwezigheid van huisstofmijt in de slaapomgeving.

De huisstofmijt voedt zich vooral met de in het bed altijd aanwezige huidschilfertjes. Omdat een donzen dekbed in vergelijking met een synthetisch of wollen dekbed de beste vochtregulerende werking heeft en de buitenkant (tijk) dichtgeweven is, is een donzen dekbed juist geen favoriete verblijfplaats van de huisstofmijt.


Om huisstofmijt tegen te gaan is het belangrijk om de slaapkamer regelmatig te luchten en te stofzuigen. Ook door het regelmatig wassen van het beddengoed wordt huisstofmijt tegengegaan. Zorg verder voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels en een gladde vloerbedekking zoals laminaat.

Nomite

De donzen dekbedden van Silvana mogen het Nomite® label voeren. Nomite® is een keurmerk van de European Down & Feather Association (EDFA). Dit is een samenwerkingsverband van de belangrijkste dons en veren verwerkende bedrijven in Europa.


Wat betekent het Nomite® label?

Een donzen dekbed met dit label is bij uitstek geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Donzen dekbedden voorzien van het Nomite® label hebben een zeer dichtgeweven tijk die het binnendringen van huisstofmijt tegen gaat.


Ook voor informatie over allergie kunt u bij Minderhoud Wonen in WESTKAPELLE terecht!

Lees meer

Waar komt het dons uit Silvana dekbedden vandaan? Een vraag die we steeds vaker krijgen. Silvana verwerkt al vele jaren het dons van Nederlandse eenden in haar donzen dekbedden en hoofdkussens. Deze eenden worden gehouden op de Veluwe.


Hoewel dons een restproduct is van de voedingsindustrie en er geen eenden gehouden worden speciaal voor de productie van dons, is het dierenwelzijn voor Silvana niet minder van belang. Silvana wil namelijk enkel dons verwerken van eenden die goed zijn behandeld. Om dit te waarborgen worden alle donzen dekbedden en hoofdkussens van Silvana geproduceerd volgens de Responsible Down Standard (RDS).


Donzen dekbedden en hoofdkussens gecertificeerd volgens de RDS voldoen aan strikte dierenwelzijnseisen. Dit betekent dat het dons in deze producten enkel afkomstig is van eenden die gezond leven, geen pijn lijden en geen angst of stress ervaren. Het dons is daarnaast door de gehele productieketen heen traceerbaar, waarbij enkel producten met gecertificeerd dons het RDS logo mogen dragen. De gehele productieketen, van boerderij tot eindproduct, wordt periodiek gecontroleerd door het onafhankelijke certificeringsorgaan Control Union.


De donzen dekbedden en hoofdkussens van Silvana bereiken door de RDS certificering het hoogste niveau van dierenwelzijn, controles en traceerbaarheid.

Dat slaapt wel zo lekker!

Lees meer

Je dekbed heeft een zwaar leven. Alleen al vanuit hygiënisch oogpunt gezien is vervanging na maximaal 10 jaar wenselijk. Volg onderstaande tips om je dekbed zo lang mogelijk in topconditie te houden:

  • Dagelijks opschudden en regelmatig luchten (niet in de felle zon) volstaat om jouw dekbed droog en luchtig te houden. Het regelmatig luchten van je dekbedovertrek zorgt er bovendien voor dat je dekbed fris en hygiënisch blijft. Het wassen van je dekbed is bij normaal gebruik dan ook niet noodzakelijk.
  • Opkloppen met de hand is aan te raden, maar gebruik geen mattenklopper of stofzuiger. Daarvan zou de vulling kunnen beschadigen.
  • Ieder dekbed kan eventueel gewassen worden volgens de aanwijzingen op het waslabel. Toch is het onverstandig een dekbed vaak te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen.
  • Gebruik bij het wassen van een donzen dekbed een wolwasmiddel (alkali-vrij) om beschadiging van de dons te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de vulling na het wassen snel en zeer goed droogt. Gaat het drogen niet snel genoeg, dan kan een indringende geur ontstaan die moeilijk weg gaat. Stop je dekbed na het wassen daarom altijd in de droogtrommel en doe er eventueel een tennisbal bij. Jouw dekbed wordt dan niet alleen droog, maar is bovendien uitstekend opgeklopt!
  • Is jouw donzen dekbed plat geworden? Doe dan je donzen dekbed in de droogtrommel met een tennisbal erbij. Zet de droger vervolgens op zijn laagste stand. Jouw dekbed is nog nooit zo goed opgeklopt geweest!
  • Is je dekbed zo groot dat het niet in machine past, ga dan naar de stomerij.


Kom langs bij onze showroom in WESTKAPELLE en krijg advies van onze experts!

Lees meer

Tijk

Naast het donspercentage draagt ook het doek van een donzen dekbed, oftewel de tijk, bij aan het comfort.

Om het dekbed te laten “ademen” moet de tijk luchtdoorlatend zijn terwijl ook het lichaamsvocht goed moet kunnen worden opgenomen. Daarom bestaat een goede tijk altijd uit 100% katoen.

Een goede tijk laat dus lucht door en neemt vocht op, maar moet ook het dons en de veertjes binnen houden. Toch kan het af en toe doorlaten van een veertje voorkomen, voornamelijk bij zomerdekbedden die doorgestikt zijn. Dit heeft niets te betekenen en wordt tijdens het gebruik van het dekbed steeds minder.


Soorten katoen

De donzen dekbedden van Silvana zijn van 100% zeer fijn geweven katoen zodat ze heerlijk zacht en soepel aanvoelen.

De tijken zijn van satijngeweven katoen of percalkatoen.

Er wordt vaak gedacht dat satijn en percal materiaalsoorten zijn. Het zijn echter weeftechnieken die van elk materiaal geweven kunnen worden. Beide weeftechnieken zorgen voor een gladde, zachte stof die heerlijk soepel is. Satijn krijgt door de speciale satijnbinding bovendien een zachte glans wat een luxe uitstraling geeft.

Cassette en Carré confectie

De meeste Silvana dekbedden zijn cassette modellen: de dekbedvulling wordt in vakken onderverdeeld door middel van opstaande tussenschotjes. Een cassette dekbed wordt vakje voor vakje gevuld. Hierdoor blijft het dons mooi op zijn plaats en behoudt het dekbed zijn volume. Zonder de verticale schotjes kunnen er bij de stiknaden koude plekken ontstaan. Een cassette dekbed heeft dan ook de beste isolatie.

De zomerdekbedden zijn een uitzondering; deze zijn carré gestikt. De dekbedvulling wordt in blokken onderverdeeld door de boven- en onderkant van de met dons gevulde tijk aan elkaar vast te stikken. De doorgestikte naden zijn bij een zomerdekbed juist een voordeel omdat warme lucht hierdoor kan opstijgen.

Lees meer